Zamiast mleka i wody, wzięłam kremowy ser. Teraz jemy te puszyste naleśniki prawie codziennie
Te nietypowe naleśniki usmażyłam, kiedy wieczorem mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a nikomu nie chciało się już iść do sklepu. W lodówce miałam opakowanie serka mascarpone. I to na nim postanowiłam zrobić naleśniki. Eksperyment wyszedł nadzwyczaj smacznie!
Jak zrobić naleśniki z serka mascarpone?
Nie ma tu nic trudnego: wystarczy jedynie zmiksować składniki. To serek mascarpone, jajka, mąka, cukier (możesz zmienić jego ilość w zależności od upodobań) i odrobina proszku do pieczenia. Ktoś może powie, że to nie naleśniki, ale serowe placki, ale niezależnie od tego jak je nazwiesz, usmażone jak naleśniki, duże, puszyste placki smakują rewelacyjnie.
Z podanych w przepisie proporcji wychodzą mi cztery duże placki. Rada: można z tego samego ciasta usmażyć mniejsze placuszki, jednak duże nie tylko robią wrażenie na talerzu, ale zachwycają swoją puszystą i delikatną konsystencją.
Przepis: Naleśniki z serka mascarpone
Puszyste placki na słodko.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Wegetariańska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 6 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 363 w każdej porcji
 
Składniki
- 250 g serka mascarpone
 - 2 jajka
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 4 łyżeczki cukru
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaZmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
 - Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj ciasto jak na naleśniki. Smaż placki z obu stron na złoto.
 
Z czym podawać naleśniki z serka mascarpone?
Naleśniki są pyszne same w sobie: wystarczy je oprószyć cukrem pudrem albo położyć na nich odrobinę masła. My lubimy je jeść z musami owocowymi. Ale można je serwować z dowolnymi dodatkami: dżemem, kremem czekoladowym, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną, słodkim serkiem, miodem.
Urok tych naleśników tkwi w jeszcze jednym: mogą być śniadaniem, obiadem, kolacją albo deserem. W wersji śniadaniowej podaj je np. z serkiem homogenizowanym i świeżymi owocami, na słodki obiad z twarożkiem i miodem, a na kolację z lekkim musem owocowym. W wersji deserowej podaj gorące placki prosto z patelni z gałką ulubionych lodów i polewą czekoladową.